Menu Zavřít

Blog

Pořádáme odborné akce od školení až po velké celodenní konference. Online i offline. Podívejte se na ně.

10 důvodů, proč mají lidé potíže se změnami, a jak si s nimi poradit

I když je změna z pohledu firemního vedení nutná, nelze očekávat, že ji všichni v zaměstnání uvítají jen s otevřenou náručí. A má to své pochopitelné důvody.
1. 11. 2018

Objeví se odpor, pasivita, bojkot, vyhýbání, někdo bude proti změně přímo rebelovat. Je lepší s rezistencí počítat, chápat ji a připravit se na možné scénáře.

Respektive se případným potížím snažit předcházet. A zbytečně tak nepřijít i o lidi, které si firma chce a potřebuje v řadách zaměstnankyň a zaměstnanců rozhodně udržet.

Strašákem je ztráta kontroly i nárůst práce

Rosabeth Moss Kanter, profesorka na Harvard Business School, shrnula (a publikovala v Harward Business Revue) deset nejčastějších důvodů, proč mají lidé v práci se změnami potíže. V první řadě změna, která přichází zvenčí a na základě rozhodnutí někoho jiného, pro lidi znamená nepříjemnou a ohrožující ztrátu kontroly. Z ní plyne pocit nejistoty. S odporem může vedení v podstatě počítat také ve chvíli, kdy změnu přichystá tajně a jako nemilé překvapení.

Lidé se drží svého zvyku, a když je všechno najednou jinak, může to pro ně být velmi matoucí a příliš náročné, když jsou zvyklí na svou rutinu. Zaměstnanci, kteří jsou spojení s tím, co se mění (například se podíleli na vytváření dosavadní firemní strategie, která je právě vyhlášená za zastaralou), mohou změnu vnímat jako útok na sebe a bát se, že ztratí tvář, když firma jejich dílo považuje za nefunkční.

Čtěte také: Hledáte lidi a žádní nejsou? Zkuste podpořit rozmanitost a rozbít stereotypy

Lidé se brání změnám také proto, že se obávají o své kompetence – bojí se, zda najednou nebudou zastaralé. Dalším důvodem k odporu ke změnám může být fakt, že změna znamená více práce. Někomu jinému zase vadí, že změna ovlivňuje mnohem víc lidí a oblastí, než se může zpočátku zdát. Pro další může změna znamenat, že se otevřou staré rány z minulosti a vyplavou na povrch záležitosti, které se ve firemním prostředí dosud zametaly pod koberec.

A nakonec jsou změny, které jsou opravdovou hrozbou – vedou ke zrušení pracovních míst, k tomu, že některé kompetence už skutečně nebudou ve firmě potřeba (třeba s ohledem na nové technologie) a podobně. Proto se jim lidé, na něž negativní důsledky dopadnou, pochopitelně brání a chtějí je odvrátit, aby pro sebe uchovali status quo a nepřišli o práci.

Celý článek si můžete přečíst na webu Podnikatel.cz

Čtěte dále

Internet Advertising Conference: Spustili jsme call for…

Konference WebTop100: Netradiční přístupy a řešení v…

Mobile Internet Forum: Google, ŠKODA AUTO i špičkový…