Menu Zavřít

Blog

Pořádáme odborné akce od školení až po velké celodenní konference. Online i offline. Podívejte se na ně.

Czech Internet Forum 2022: Pozornost hraje v reklamě významnou roli. Jak ji jako inzerent získat?

 Autor: II
Viditelnost ještě neznamená, že reklama je opravdu viděna. Poznejte čtyři pilíře, které pomáhají zvýšit pozornost internetového publika vůči reklamě.
5. 12. 2022

Na letošní konferenci Czech Internet Forum byl velkým tématem čas uživatelů strávený nejen s médii, ale i reklamou. Sergiu Gruita ze společnosti Teads na konferenci ukázal, jak se staví řešení pro získání pozornosti v online reklamě. 

Pozornost je v dnešní informačně bohaté době vzácným zdrojem. Získat pozornost pro své reklamní sdělení je však ještě těžší, jelikož pouze 1 % času stráveného s médii věnují uživatelé reklamě. Pro budování značky je však k pozornosti navíc důležitá paměť čtenářů a uživatelů. Proto pozornost a paměť spolu úzce souvisí. A naopak paměť také úzce souvisí s tzv. Mental Availability. „Mental Availability měří pravděpodobnost, s kterou si spotřebitel v nákupní situaci vzpomene spíše na konkrétní značku (např. inzerenta) než na konkurenční značky,” vysvětlil Sergiu Gruita, Industry Director ve společnosti Teads. 

Poslední roky ovšem ukázaly, že pouhé standardy viewability mohou být již zavádějící. Viditelnost ještě neznamená, že reklama je opravdu viděna a tím pádem může pozornost klesat. Děje se to zejména u malých formátů nebo krátkých videí. Proto větší formáty a delší video reklamy pozornost zvyšují. Jak ovšem správně definovat uživatelskou pozornost? „Můžeme se na ni dívat z pohledu kvantity, která se vztahuje k objemu pozornosti, měřené v sekundách, nebo kvality, která souvisí s povahou pozornosti,” říká v prezentaci Sergiu Gruita. 

Pro měření pozornosti lze dnes využít několika řešení, která jsou dostupná pro inzerenty v digitálním odvětví. Prvním je eye tracking, který je tím nejpřesnějším a nejefektivnějším řešením pro zjištění pozornosti. Tento přístup však není škálovatelný, a proto nelze aplikovat na velké množství kampaní. 

Druhým přístupem je rozpoznávání obličejů při sledování obrazovky, které dokáže lépe zachytit objem pozornosti a kvalitu pozornosti. 

Třetím způsobem měření je tzv. Live Campaign Management, postaven na algoritmech, jež na bázi viditelného času reklamy pomáhají predikovat a optimalizovat klíčové ukazatele uživatelské pozornosti. Poslední model je určen pro velký objem dat, z nichž následně algoritmy vychází a učí se. 

Celý článek si můžete přečíst na serveru Marketingjournal.cz.

Čtěte dále

Křišťálová Lupa 2022: Osobností roku je Jan Bednář,…

CIF: Český trh SVOD otřesy nečekají, Prima vyhlíží 100…

Velká mediální debata: jak se v nejbližší době promění…